Tekke Pazarı

27 Ağu
Blog
130 görüntüleme
0 yorum

Tekkeköy Hakkında

Tekkeköy Hakkında

Tekkeköy, Samsun-Ordu yolu üzerinden ortalama 13 km uzaklıkta bir ilçedirBu ilçedeki yerleşimler insanlık tarihinin başladığı zamana kadar uzanmaktadır. O kadar eskidir ki milattan önce dahi burada yaşam ve halk vardır. Bugünkü Tekkeköy, tarih boyunca denizden dağlara doğru yayılmış yüzlerce köylere sahip olan şirin bir Karadeniz kasabasıdır. Aslen Samsun’a bağlı olan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında yapılan sayım verilerine göre 56 bin 318 kişidir. Kadın erkek oranı neredeyse eşit sayılır. Okuma yazma oranı da oldukça yüksektir.

Bu ilçe Samsun’un en gelişmiş ilçesidir. İlçenin içerisinde Samsunsporun maçlarını oynadığı bir stadyum bulunmaktadır. ayrıca kendi futbol takımının da bir sahası vardır. İlçe çeşitli spor aktifiteleri için üç tanede kapalı spor salonunlarına sahiptir. Sportif faaliyetlere önem veren bir ilçe olarak İl’de adını duyurmuştur. Bu stadyumda Samsun Spor oyuncuları aktif olarak oynamaktadır. Ayrıca ilçe Yaşar Doğu Spor Salonu’nu da içinde barındırmaktadır.

Şeyh Zeyniddün Türbesi

Şeyh Zeyniddün Türbesi

Tekkeköy’ de Neler var

Tekkeköy ilçesinde fuar alanı ve sosyal aktivitelerin sıklıkla yapıldığı alanlar bulunmaktadır. Sosyal aktivitelerin yanı sıra sanayi ve turizm açısından da oldukça gelişmekte olan bir ilçedir. Tekkeköy ilçesinde birçok ulaşım ağı bulunmaktadır. Tekke Pazarı, Tekkeköy’ de faliyete açılmış bir ilan sitesine sahiptir.

Bölgedeki mağaralardan birinde yapılan kazılarda, üst kısımda Hitit dönemine, alt kısımda ise Kalkolitik döneme ait kültürel kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Tekkeköy’ de bulunan bazı mezarlar da ölülerin yanında bulunan bronz ve bakır nesneler ve taş ok uçları, o dönemde bölgedeki yüksek teknoloji seviyesini gösteriyor. Denizin alüvyal kara ile dolması ve daha sonra mağara alanına ulaşması nedeniyle kentin kıyıdan beş kilometre açıkta olduğu tahmin ediliyor.

Bu bölge MÖ 3. yüzyılın ortalarına aitti. Pontus devletine geçtikten sonra Bizans İmparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin eline geçmiştir ve daha sonra Samsun vilayetiyle birlikte Osmanlı egemenliğine katılmıştır. İlçe adını 1250’li yılların ortalarından 1330’lu yıllara kadar yaşamış olan Şeyh Zeyniddün ‘in kurduğu ‘Tekke’ ve burada kurduğu çiftlikten, dolayısıyla Tekkeköy adını almıştır. İlçe 9 Ağustos 1988 tarihinde bağımsızlığını kazanmış yani kısaca kent olmuştur.

Tekkeköy ilçesinde gezilecek ve görülecek çok beğeneceğiniz tarihi güzellikler yanında çok daha fazla doğal güzelliklerle göz kamaştırıyor. Samsun Tekkeköy’ü araştıracak olduğunuz da dahi karşınıza ilk başta meşhur mağaralar çıkar. Samsun/Tekkeköy işte bu mağaralar ile ünlenmiştir.

Tekkeköy' de ilk insanlar

Tekkeköy’ de ilk insanlar

Tekkeköy’ün Tarihi Güzellikleri

Bu ilçede yer alan ve arkeolojik kazı ve buluntular için arkeolojik tanım literatürüne giren Tekkeköy Mağarası. Antalya’daki Karain mağarası ve Marmara Yarımburgaz adasındaki mağaradan sonra Türkiye’nin en eski yerleşim yeridir. Tekkeköy Mağarası’ndaki kaya oluşumlarının MÖ 15.000 ile 60.000 yılları arasında olduğu kanıtlanmıştır. Karadeniz bölgesindeki en eski insan yerleşimidir. Tekkeköy Mağarası’nın bulunduğu bölgenin bir diğer adı da Samsun/Tekkeköy Mağarası Arkeoloji Vadisi’dir. Türkiye’nin ilk taklit müzesine ev sahipliği yapan bölgede çok sayıda heykel ve mağara kazısı bulunuyor. Hem Tekkeköy Mağarası hem de Müze ziyareti ücretsizdir. Tehlikeli olduğu için mağaraya girmenin yasak olduğunu lütfen unutmayın.

Tekkeöy Kurşunlu Şelalesi

Tekkeöy Kurşunlu Şelalesi

Tekkeköy’ün Doğal Güzellikleri

Tekkeköy’ün doğa harikalarından biri de Kurşunlu Şelalesi. Yemyeşil ağaçlarla çevrili, kuş cıvıltılarını dinleyerek sakin bir zaman geçirebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında ailece piknik yapabileceğiniz ve havanın tadını çıkarabileceğiniz Kurşunlu Şelalesi, Tekkeköy’e 13 km. uzaklıktadır. Kamelyaları, barbekü alanları, çeşmeleri ve oyun alanları gibi her türlü cazibe merkezi ile Kurşunlu Şelalesi görülmeye değerdir.

Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz bir diğer yer ise 132 hektarlık Bayrak Tepe Tabiat Parkıdır. Bayrak Tepe Tabiat Parkı, şehir hayatının stresinden birkaç saatliğine uzaklaşmanızı ve yeşilin binlerce tonu arasında huzur bulmanızı sağlıyor. Bisiklet ve yürüyüş parkurları, basketbol sahaları, spor aletleri ile çok geniş bir alandır.

Karadeniz’de tek bir tane eskiden kalma yel değirmeni mevcuttur o da Tekkeköy’ ün toprakları içerişimde bulunmaktadır. Bu değirmen 1860’lı yıllarda Çırakman köyünde yaşamış olan Rumlar tarafından yapılmıştır. Karadeniz bölgesindeki tek taş yel değirmenidir. Tekkeköy Belediyesi, zamanla harap durumdaki yel değirmenlerini restore etmiştir. Yel değirmeninin fotoğraflarını çekmek isterseniz Tekkeköy’de Çırakman köyü mezarlığının yanındadır.

Etiketler: , ,
01Ara

Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır

Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır. Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan koltuklarda meydana gelen inatçı lekeler can sıkan bir sorundur. Koltuk takımı ...
Devamını Oku
24Kas

Canik Gölalan Şelalesi Hakkında

Canik Gölalan Şelalesi Hakkında Canik gölalan şelalesi hakkında. Karadeniz Bölgesi’nin doğal güzellikleri arasında saklı bir doğa, Samsun‘un Canik ilçesi sınırlarında yer alan Gölalan ...
Devamını Oku

Bir yanıt yazın