Tekke Pazarı

19 Kas
Blog
65 görüntüleme
0 yorum

Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi Tanıtımı

Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi Tanıtımı

Tekkeköy Büyüklü Kurşunlu Şelalesi. Bu şelale, cıvıldayan kuşlar ve yemyeşil yeşillikler Tekkeköy semtinin doğa harikalarından sadece bir tanesidir. Piknik yaparken temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. İl merkezine 13 kilometre mesafede olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda oturma yerleri, temiz dağdan gelen içme suyu, kamelyalar, oyun alanları ve piknik imkanları da ziyaretçiler için tasarlanmıştır. Görülmeye değer şelalelerden biridir. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla bu tabiat parkı, dinlenmek ve piknik yapmak için birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Ücretsiz otopark da mevcuttur. Ziyaret Saatleri: 9.00 – 18.00 saatleri arasında istediğiniz zaman girebilirsiniz.

Kurşunlu şelalesi önü

Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi

Tekkeköy ilçesine bağlı Büyüklü mevkiinde bulunan Kurşunlu Şelalesi, doğal güzelliği ile halkın ilgisini çekmiştir. Kuş cıvıltıları ve yemyeşil ağaçların arasından akan dereye dökülen Kurşunlu Şelale insanları etkiliyor. İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki şelale her yıl binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyor. 270 metre yüksekliğindeki şelale gözlere ve özellikle fotoğrafçıların ilgisine hitap ediyor. “Kurşunlu Şelalesi” Tekkeköy ilçesine bağlı Büyüklü semtinde kuş cıvıltılarıyla çevrili yemyeşil doğanın ortasındadır. Akan küçük bir derenin dibinde yer alan mutlaka görülmesi gereken bir şelaledir.

Kurşunlu Şelalesi, manzarasıyla büyüleyen doğa tutkunlarının uğrak yeridir. Kurşunlu Şelalesi, Samsun Tekkeköy ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta, Büyüklü Mahallesi semtinde bulunuyor. 2015 yılında inşaatına ara verilen taş ocağıyla Kurşunlu Şelalesi ilçeye kazandırıldı. Görsel güzelliğine de hayrandır. Kurşunlu Şelalesi’nin bulunduğu yere kaymakamlık tarafından yaptırılan bu mesire yeri ilçeye kültürel zenginlik kazandırmakta, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Bu piknik yerinin doğal güzelliğini içinize çekin ve kuş cıvıltıları ve yemyeşil ağaçlarla çevrili bir pikniğin tadını çıkarın. Mevsim fark etmeksizin Kurşunlu Şelalesi’nde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kurşunlu şelalesi oturma yerleri

Tekkeköy Şelalesi Bölgesinde ’ki Mağaralar

Tekkeköy Mağarası’nda ilk insanların yaşadığına dair kanıtlar nedeniyle dünya tarafından koruma altına alınan bu mağara, Samsun ile 13 km uzaklıkta eşsiz bir alandır. Büyüklü semtinin Mağarası, ilk insan yerleşimlerinin iz ve kalıntılarının bulunduğu, arkeologlar ve tarihçiler için tarihe ışık tutan bir yerdir. Tarihin bu alanında tanıklık etmek için Tekkeköy Mağara Arkeolojik Vadi Müze Evi’ni ziyaret ederek M.Ö. saklanmakta ve sergilenmektedir. Ayrıca özellikle yaz aylarında büyük Kurşunlu Şelale ve Tekkeköy’de doğa yürüyüşleri yapabilir

Tekkeköy çevresinde yapılan araştırmalar, Paleolitik dönemden itibaren yerleşimlerin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tekkeköy’ün güneyindeki bu yerleşimin tarihi Hristiyanlık öncesine kadar uzanıyor. 600.000 ila 10.000 yıl önce. Bu alanda yapılan kazılarda Hitit dönemine ait tabakalara rastlanmıştır. Frig kalıntıları da bulunmuştur. M.Ö. Bölge M.Ö. 3. yy ortalarında Pontus Devleti’nin sınırları içinde kalmış, daha sonra Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu devletlerinin eline geçmiştir.

Kurşunlu şelalesindeki küçük ahşap köprü

Kurşunlu Şelalesi Bölgesinin Önemi

Bölgenin önemi göz önüne alındığında Selçuklular, Bizans hâkimiyetine giren bölgeyi Türklere ve Müslümanlara açmak için Anadolu’ya yerleşmeye başlayınca, Selçuklular büyük Türk Velisi Şeyh Zeynuddin’i buraya gönder tekkesi oldular. 1250’den 1330’a kadar yaşayan Zeynuddin Bey, kurduğu tekkede seyyahları, muhtaçları ve yoksulları doyurmak için bir kazan yaptırmıştır. Tekkeköy adının buradan geldiği söylenmektedir. Bu ve diğer tüm rivayetler Tekkeköy kasabasının oldukça eski bir tarihe sahip olduğunu kanıtlamaktadır.

1399’da Tekkeköy Osmanlı egemenliğine girdi. 1402 Ankara Savaşı’ndan sonra Kubat’ın oğullarının eline geçti. 1419’da Çelebi Mehmet Tekkeköy yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Türkler ve Bizans Rumları burada barış içinde yaşadılar. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında Türk ve Yunan halkları arasındaki barış bozuldu. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra imzalanan Lozan Antlaşması’na göre burada Yunanlıların yerini Batı Trakya Türkleri aldı. Kurşunlu şelalesi ve diğer tüm mağaraları ile gezilmeye doyulmayacak bir ilçedir.

 

Etiketler: , ,
01Ara

Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır

Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkarılır. Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan koltuklarda meydana gelen inatçı lekeler can sıkan bir sorundur. Koltuk takımı ...
Devamını Oku
24Kas

Canik Gölalan Şelalesi Hakkında

Canik Gölalan Şelalesi Hakkında Canik gölalan şelalesi hakkında. Karadeniz Bölgesi’nin doğal güzellikleri arasında saklı bir doğa, Samsun‘un Canik ilçesi sınırlarında yer alan Gölalan ...
Devamını Oku

Bir yanıt yazın